Entrevista a Josep Tarradellas Macià: “Un problema polític no es resol en els tribunals”
El fill de Josep Tarradellas (1899-1988), president de la Generalitat de Catalunya després de la mort de Franco, sosté que només es trobarà una sortida al conflicte a través del diàleg i una reforma de la Constitució. Josep Tarradellas Macià resideix a Suïssa i es mostra molt indignat amb l’empresonament dels dirigents catalans als quals considera presos polítics.
swissinfo: En aquestes setmanes s’ha sentit molt elogiat el sentit d’estat del seu pare. Què sent quan veu les imatges del mític “Ciutadans de Catalunya, ja sóc aquí“?
Josep Tarradellas Macià: Van ser molts anys de tristesa i feina a l’exili, però el meu pare tenia la certesa que restauraria la Generalitat. Estic segur que les paraules que va pronunciar al balcó del Palau de la Generalitat [el 1977] li van venir a la ment en aquell instant. Van ser espontànies, però el missatge erael resultat de molts anys d’esforços i penes. En aquell moment era molt important que no es produís cap fractura entre els catalans de l’exili i els que s’havien quedat. Calia transmetre la sensació de que tots érem ciutadans de Catalunya.
swissinfo: Recorda on i com va viure aquell moment històric?
J. T. M .: Sí, a Suissa. No vaig poder acompanyar-lo a Barcelona. Però vaig anar a desperir-me d’ell a Saint-Martin-le-Beau. D’altra banda, no em corresponia estar al seu costat al balcó de la Generalitat. Hi havia molta gent que tenia molts més mèrits per estar-hi. Vaig veure les imatges a la televisió. Va ser molt emocionant veure que el meu pare tornava a la seva terra i que el somni de la seva vida es feia realitat. Va ser sens dubte un dels moments d’alegria més grans de la meva vida.
swissinfo: Vostè va néixer i es va criar a França. Té nacionalitat espanyola i suïssa. ¿Se sent espanyol, català, francès o suís?
J. T. M .: Francament, em sento europeu. A Suïssa hi vaig viure entre 1943 i 1945, durant la Segona Guerra Mundial, i després a partir de l’any 1973, o sigui, molt més de la meitat de la meva vida. Em sento europeu, encara que en cert sentit lligat al món francòfon.
swissinfo: Quaranta anys després de la fi del règim franquista, hi ha moltes veus que reivindiquen una regeneració democràtica. Què opina?
J. T. M .: Jo veig el problema amb els ulls d’un suís perquè visc aquí. Per tant, la meva opinió reflecteix aquesta experiència suïssa. Crec que el problema de la democràcia espanyola és que s’ha estancat. La Constitució del 78 va ser una fita tan important que s’ha convertit en una cosa gairebé intocable. Però el món ha evolucionat. Ara hem arribat gairebé a la fractura social. Si s’hagués adaptat la Constitució al desenvolupament de la societat i de l’economia, no hauríem arribat a aquest punt de ruptura a Catalunya.
swissinfo: Com valora la gestió del procés?
JTM: El problema va sorgir quan es va rebutjar l’acord sobre el nou Estatut que havien acordat els presidents José Luis Rodríguez Zapatero i Pasqual Maragall el 2004. L’Estatut d’Autonomia va ser aprovat per les Corts Generals a Madrid i ratificat en referèndum pel 74% de els catalans. La ruptura es va produir quan arrel del canvi de govern es va anul·lar aquest conveni. No sóc independentista, però entenc que els catalans se sentin defraudats. Aleshores molts van arribar a la conclusió que s’havia tancat la via de la negociació i l’acord amb Madrid. El que estem vivint ara és la conseqüència matemàtica de la sentència del Tribunal Constitucional de 2010.