EspanyaL’apunt del diaPortada

Raimon Obiols: L’apunt del dia/171 (Les pulsacions electorals)

Les pulsacions electorals 

«La dreta comença la campanya amb avantatge, però sense assolir la majoria», llegeixo en un titular del diari El País, que ha començat a publicar diàriament una estimació de vot.  

Aquest seguiment diari, que es coneix com a tracking, parteix d’una mostra inicial de 1.000 entrevistes, a partir de les quals se n’afegiran 500 diàries fins arribar a 2.000. Després  aniran  retirant cada dia les 500 entrevistes més antigues i n’afegiran 500 de noves. El mètode pretén seguir així les tendències de vot i les variacions temporals al llarg de la campanya. 

És com passar de l’ús espaiat de l’estetoscopi per tal d’auscultar la respiració i els batecs del cos electoral, a  mantenir un dispositiu de monitoratge constant de la freqüència cardíaca de l’electorat, i publicar els resultats cada 24 hores. 

De manera que podrem seguir diàriament aquest control de pulsacions electorals.  Les dades  d’ahir semblaven indicar tres coses:

  1. La distància entre el PP i el PSOE s’ha escurçat, i ja seria inferior a dos punts.
  2. Els efectes dels acords de govern entre PP i Vox a les comunitats autònomes, més que al PP haurien afavorit  a Vox: «Els pactes autonòmics post28M sembla estar passant factura al PP», diu Oriol Bartomeus a Twitter.
  3. Hi ha una activació del vot de l’esquerra, tant del socialista com del de Sumar

La bossa d’indecisos és encara considerable. Hi ha camp per córrer, perquè és potencialment més favorable a l’esquerra (uns 650.000) que  a la dreta (uns 200.000), que té el vot més decidit.

La principal conclusió però, que ja apareixia en les enquestes de les dues últimes setmanes, és que els resultats del 23J estan oberts: hi ha partit.

Els resultats dependran de  la campanya electoral que ha començat, que serà determinant, decisiva. 

Un altre fet que les enquestes, els debats i les informacions i comentaris dels mitjans  estan posant de manifest és que les palpitacions del cos electoral són agitades. L’opinió pública no es mostra assossegada, ben al contrari: els ànims estàn inquiets, les emocions confrontades i en evolució. (Probablement la causa principal d’aquest fet és que hi ha sectors importants de l’opinió que se senten vulnerables. L’opció que doni més seguretat en serà beneficiada). 

 P. S.- A Catalunya, els espais  processista i post processista es troben en un moment convuls. Hi ha molta divisió i es fa difícil de cartografiar les distintes posicions i diferències. Encara és més difícil de preveure com votaran (i fins a quin punt votaran o s’abstindran).  

Evolució de l’estimació de vot de les enquestes de 40dB per a El País i la Cadena SER
Des del mes de maig haurien augmentat en 200.000 els votants del PP que ara s’inclinarien per Vox.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Security Code:

Entrades relacionades

Back to top button