Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

  • RSS
  • Atom
  • « | Inici | »

    El referèndum de Veneçuela

    Per Raimon Obiols | 3 December, 2007


    Imprimir Imprimir

    La reforma constitucional proposada pel president Hugo Chávez ha estat rebutjada en el referèndum d´ahir, per un marge escàs (50,70 %) . Reconeixent el resultat a la televisió, Chávez ha felicitat els opositors per la seva victòria, i ha dit que el percentatge de vots afirmatius representava un bon resultat, tenint en compte el “bombardeig mediàtic” a favor del no. “Por ahora no pudimos” ha afegit, repetint una frase que digué quan fracassà el cop d´estat que encapçalà el 1992 contra Carlos Andrés Pérez.

    El resultat és una desfeta per Chávez, que ha fet una campanya molt tensa i en tò plebiscitari (“Vota por mí, vota sí“). Però cal recordar que va ser reelegit el 2006, amb un 63 % dels vots, per un mandat de set anys, i que, tenint en compte que ha perdut de forma mínima, res l´obliga a dimitir. Gairebé tothom coincideix en que, si hi hagués eleccions presidencials ara, tornaria a guanyar. És a dir que, en principi, ha de governar fins el 2013.

    El resultat s´explica, probablement, per dos factors interrelacionats: una participació baixa, entorn del 55 %, i una defecció d’una franja de “chavistes light“, que havien votat per Chávez però estan inquiets pels excessos personalistes del president i per una eventual fugida endavant autoritària. Es significativa, en aquest sentit, la posició a favor del “no” del general Raúl Baduel, ex ministre de defensa, que liderà el movement contra el cop d´estat de 2002 i restituí Chávez al poder. L´oposició,d’altra banda, ha estat més intel.ligent i activa en aquesta ocasió, amb un entramat flexible d´estudiants, petits partits i sectors catòlics, que han comptat en conjunt amb un potent support financer i mediàtic.

    La reforma volguda per Chávez (de 69 articles dels 350 de la Constitució de 1999), permetia la seva reelecció permanent cada set anys, augmentava els poders del president i de l’executiu (entre ells el de censurar la informació en cas de crisi nacional) i oferia un marc legal a noves socialitzacions.

    D´una manera o d´una altra, Chávez haurà de replantejar-se el seu projecte polític i el ritme del mateix. Ara caldrà veure què fa el president veneçolà, en l´àmbit de la política nacional i internacional, i què fa també l´oposiciò, incapaç fins el moment de plantejar una alternativa viable. També serà interessant veure com influeixen els resultants del referèndum en el procés de constitució del partit governamental, el “partit socialista unit“, PSUV. De moment, és una bona notícia que el resultat del referèndum constitucional hagi estat encaixat democràticament.

    Categories: Amèrica Llatina, General | 1 Comentari »

    Un comentari per “El referèndum de Veneçuela”

    1. Ruben Diu:
      December 3rd, 2007 a les 20:16

      Crec que la reacció de Chàvez ha sobtat fins i tot als seus.

      En un moment on començava a “perdre el nord” aquest resultat potser serveix perquè torni a dedicar els seus esforços a fer revifar el projecte social i a solucionar els problemes econòmics que pateix Venezuela.

      TV3 va emetre un documental sobre el referèndum: http://es.youtube.com/watch?v=RhP6-SohMwE

    Comentaris

    Security Code: