Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

  • RSS
  • Atom
  • « | Inici | »

    Declaració del Grup Socialista al Parlament Europeu (GPSE) sobre Gaza

    Per Raimon Obiols | 10 January, 2009


    Imprimir Imprimir

    Els diputats i diputades socialistes europeus han adoptat la seva posició sobre l´actual conflicte al Pròxim Orient.

    El GPSE:

    1. Expressa la seva profunda indignació davant la violència que està tenint lloc a la franja de Gaza, les conseqüències de l´ús desproporcionat de la força per part de l´exèrcit israelià i l´escalada militar que està provocant centenars de víctimes, moltes d´elles civils, entre les quals infants. El GPSE lamenta que s´hagin vist afectats objectius civils i de les Nacions Unides.
    Per aquest motiu, insta a Israel que compleixi les seves obligacions d´acord amb el Dret Internacional i Humanitari i permeti que la premsa internacional reporti els esdeveniments sobre el terreny. De la mateixa manera, fa una crida a Hamas per a què posi fi als seus atacs, els quals han afectat també a objectius civils, i per a què assumeixi les seves responsabilitats comprometent-se a un procés polític per a recuperar el diàleg entre els mateixos palestins, restablint el procés de negociacions en curs.

    2. Insta a un cessament de les hostilitats immediat i incondicional. La comunitat internacional hauria d´establir un mecanisme per a garantir aquest alto al foc, que inclogui la retirada del territori recentment re-ocupat, i una treva negociada. Això permetria el desplegament d´una força multinacional, amb la participació dels països àrabs i musulmans, a les fronteres de la franja de Gaza. Així mateix, demana a la UE que subscrigui qualsevol acord del Consell de Seguretat de Nacions Unides.

    3. Urgeix a les autoritats israelianes que permetin l´entrada d´aliments, ajuda mèdica i combustible a la franja de Gaza mitjançant l´obertura del pas fronterer i la suspensió del bloqueig. L´anunci de l´habilitació d´un passadís humanitari a Rafah és un primer pas, però s´ha d´implementar de forma urgent. També fa una crida a les institucions europees i a altres donants internacionals, en cooperació amb les Nacions Unides i les ONGs, perquè proveeixi l´ajuda adequada en vistes a les necessitats creixents i demana a Israel que no perjudiqui aquest esforç humanitari essencial. Aquest ajut pot contribuir a reprendre la gradual recuperació econòmica a la franja i al restabliment d´unes condicions de vida dignes per a la població palestina, en particular pels joves.

    4. Considera que s´ha de garantir, sense cap restricció, la immediata recuperació de l´Acord sobre Moviment i Accés (AMA) i dels Principis Acordats pel Passadís de Rafah (APRC), conclosos al Setembre de 2005 per Egipte, Israel i l´Autoritat Nacional Palestina després de la retirada unilateral d´Israel de la franja de Gaza. La UE pot contribuir de forma determinant a aquest objectiu, reprenent la seva Missió d´Observació a Rafah.

    5. Reafirma que no pot haver-hi una solució militar al conflicte entre Israel i Palestina i considera que és el moment d´assolir una acord de pau durable i global en base a les negociacions realitzes fins ara per ambdues bandes. El Quartet, juntament amb altres actors regionals, ha de promoure una Conferència Internacional en base als acords previs assolits per israelians i palestins, i la iniciativa de la Lliga Àrab pot ajudar al compliment d´aquest objectiu. Considera que la renovació dels esforços per una reconciliació entre palestins és un pas essencial.

    6. Emfatitza que qualsevol millora de les relacions polítiques entre la UE i Israel ha de condicionar-se al respecte del dret internacional humanitari, al compromís real per l´establiment d´una pau global, a la fi de la crisi humanitària a Gaza i als Territoris Palestins ocupats i al respecte de la implementació íntegra de l´Acord Interí d´Associació entre la Comunitat Europea-Organització per l´Alliberament de Palestina. Mentre la situació sigui tan crítica, el GPSE mantindrà la seva negativa en el Parlament Europeu a recolzar l´aprofundiment de la participació d´Israel en els programes comunitaris.

    7. Manifesta la seva preocupació per les greus conseqüències del ressorgiment del conflicte en la vida quotidiana dels ciutadans de la regió i confia en l´assoliment d´una pau durable a tot el Pròxim Orient. D´altra banda, recordem el risc existent de malmetre l´entesa mútua i el diàleg entre totes les comunitats a Europa.

    8. Fa una crida urgent per a reforçar i unificar el rol polític de la Unió Europea, com es va fer durant la crisi del Líban al 2006 i durant la recent crisis entre Geòrgia i Rússia. La UE, a través de les seves accions, ha de fomentar la cooperació amb la nova administració nord-americana per tal de posar fi al conflicte mitjançant un acord basat en la constitució de dos Estats, donant a israelians i palestins la possibilitat de viure en pau i seguretat l´un amb l´altre. Aquesta serà una enorme contribució en la construcció d´una nova estructura pacífica de seguretat regional a Pròxim Orient.

    9. Convida els seus membres a promoure activament una campanya política dirigida a l´opinió pública europea, en cooperació amb els partits socialistes europeus i altres moviments progressistes i ONG´s que treballen per la pau al Pròxim Orient.

    Categories: Mediterrani, Món, Parlament europeu, Politica europea | Sense Comentaris »

    Comentaris

    Security Code: