- Notes de Brussel·les - http://www.noucicle.org/obiols -

Efectes de la globalització

Posted By Raimon Obiols On 31 July 2007 @ 12:42 In General,Món | 2 Comments

Una [1] enquesta publicada fa pocs dies pel Financial Time assenyala que àmplies majories a Europa i als EUA es mostren crítiques amb els efectes de la globalització en els seus respectius països. Segons l´enquesta, a Espanya, Gran Bretanya, França i els EUA, els qui creuen que la globalització té efectes més negatius que positius gairebé tripliquen els qui creuen el contrari. En realitat, com han assenyalat alguns comentaris ([2] Alex Cobham, [3] Larry Elliot), la qüestió que es planteja en aquestes actituds, més que la oposició decidida a la globalització (en quatre dels sis països enquestats, més d´un 50% diu que no sap exactament quin efectes aquesta està produïnt), és la desigualtat creixent, i especialment els extraordinaris emoluments dels alts directius, allò que està generant un malestar majoritari. Més del 60 % dels enquestats al Regne Unit, França, Itàlia i Espanya (una 45% a Alemanya i un 30% als EUA) creuen que els governs haurien de limitar per llei aquestes elevades remuneracions. Allò que l´enquesta mostra, em sembla, no es tant un sentiment negatiu contra la globalització com una creixent inquietud i incertesa sobre el seus efectes. I, a la vegada, i una demanda creixent de noves regles nacionals i internacionals enfront de la desregulació financera, l´evasió fiscal, l´especulació i les deslocalitzacions salvatges. Aquesta enquesta assenyala que la demanda de noves polítiques de de lluita contra les desigualtats està creixent, també en els països pròspers.


2 Comments (Open | Close)

2 Comments To "Efectes de la globalització"

#1 Comment By josep ripoll On 2 August 2007 @ 11:09

És comprensible que en els països desenvolupats – i molts d’altres que no ho son tant – la mondialitsació produeixi totes les angunies típicament associades a les perspectives de canvis que posin en perill situacions adquirides, o situacions que facin trontollar les visions del món. Però cal anar en compte amb judicis massa rígids. Llegeixo avui, precisament, en el Nouvel Observateur, a Jacques Julliard:
“Chez les altermondialistes enfin, le narcissisme, l’intrigue, voire la corruption, ont dégradé de façon durable un mouvement fondé sur des bases réelles, mais incapable de comprendre que l’ancien tiers-monde se rue dans le capitalisme et voit dans la mondialisation sa chance historique. Que pèse la critique de celle-ci face à un taux de croissance à deux chiffres comme celui de la Chine?”

#2 Comment By helena On 7 April 2008 @ 21:09

quins son els efectes negatius principals de la globalització????
(He de fer un treball)


Article printed from Notes de Brussel·les: http://www.noucicle.org/obiols

URL to article: http://www.noucicle.org/obiols/?p=89

URLs in this post:
[1] enquesta: http://www.ft.com/cms/s/2a735dd0-3873-11dc-bca9-0000779fd2ac.html
[2] Alex Cobham: http://commentisfree.guardian.co.uk/alex_cobham/2007/07/going_nowhere.html.printer.friendly
[3] Larry Elliot: http://commentisfree.guardian.co.uk/larry_elliott/2007/07/clipping_those_corporate_wings.html