Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

  • RSS
  • Atom
  • « | Inici | »

    Gaza: segueix la tragèdia

    Per Raimon Obiols | 6 January, 2009


    Imprimir Imprimir

    Segons el Comité Internacional de la Creu Roja, a Gaza hi ha una “crisi humanitària total“. Segons el CICR, la nit de dilluns a dimarts ha estat “la més espantosa de totes“. El cap d´operacions del Comité, Pierre Kraehenbuehl, ha dit que la situació dels civil palestins és “extrema i traumàtica després de deu dies de combats sense interrupció“. El nombre de morts i ferits va augmentant: aquest matí la xifra de morts coneguts era de 588 (d´aquests, l´exèrcit israelià diu que 130 eren militants de Hamas). Després s´ha produït l´atac a una escola de les NNUU, que ha fet almenys 40 morts, portant a més de 600 el total de morts palestins des de l´inici de la ofensiva.

    El comissari europeu Louis Michel ha fet una crida a Israel per a que respecti el dret humanitari internacional i permeti els 3 milions d’euros que la Comissió ha destinat a l’ajut d’urgència a les víctimes de Gaza. Amb els passos fronterers tancats, és impossible encaminar aquests ajuts vitals.

    Entretant segueixen les gestions internacionals, per bé que els dirigents israelians es neguen a considerar tota hipòtesi d´alto el foc si no s´acaben abans els tirs de missils de Hamas sobre territori d´Israel. El primer ministre francès, François Fillon, ha dit aquest migdia a l´Assemblea nacional que existia “una via molt estreta vers un alto el foc“, tot explicant que Sarkozy prolongava la seva visita al Pròxim Orient per tal d´entrevistar-se de nou amb el president egipci Hosni Moubarak.
    En una situació de silenci i passivitat nord-americana, que es vol justificar pel buit de poder de la transició presidencial, a Europa li ha tocat afrontar-se al conflicte, i esperem que no sigui en ordre massa dispers. La paralització del procés constituent de la UE mostra, en ocasions dramàtiques com la present, tota la seva gravetat. El mecanisme que regula la presidènia del Consell europeu es mostra tremendament vulnerable i políticament ineficaç. En aquests moments, de fet, Europa no està representada a la regió pel seu president formal, el primer ministre txec Mirek Topolanek, que des del primer de gener assegura el seu torn semestral, sinó per Nicolas Sarkozy, que va deixar d´exercir la presidència del Consell el passat 31 de desembre, però que ha visitat Egipte, Israel, Cisjordània, Síria i el Líban, promovent l´alto el foc.
    Aquesta iniciativa francesa “a favor de la pau” (així l´ha presentada l´Eliseu) es verifica els mateixos dies en què visita la regió la delegació oficial de la UE, constituïda per la troika dels ministres d´exteriors Schwarzenberg (República txeca), Kouchner (França) i Bildt (Suècia, que assumirà la presidència del Consell el segon semestre del 2009).
    Per tal de minimitzar el què pot interpretar-se com una iniciativa en paral·lel, Sarkozy ha recordat que co-presideix, amb Mubarak, la “Unió pel Mediterrani” de recent creació. Però la qüestió que es planteja és: Sarkozy actúa com president francès, o impulsa una política europea en paral.lel, aprofitant el buit de poder nord-americà i l´”amateurisme” dels txecs?

    Esperem que aquesta irregularitat serveixi d’alguna cosa. Importen poc, en aquestes hores tràgiques, les qüestions formals. Allò que comptaran seran els resultats, i crec que han fet bé els socialistes francesos donant suport a la missió de Sarkozy.
    Contrasta l´activisme del president francès amb l´absència de Tony Blair, que el 2007 fóu designat representant a l´Orient Mitjà del Quartet EUA – Rússia – UE – NNUU. El primer de gener, l´Observer de Londres li demanà al primer ministre Gordon Brown en quins termes havia comentat el conflicte de Gaza amb el seu predecessor. No se sap si ingenuament o amb maldat, Brown va respondre que “Tony és de vacances“.

    Categories: Món, Politica europea | Sense Comentaris »

    Comentaris

    Security Code: