Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

  • RSS
  • Atom
  • « | Inici | »

    McCain vs. Rodriguez Zapatero?

    Per Raimon Obiols | 18 September, 2008


    Imprimir Imprimir

    El candidat republicà a la presidència dels EU no es va voler comprometre quan un periodista de Miami li demanà si, en el cas de ser elegit, invitaria a Rodriguez Zapatero a la Casa Blanca. Pot entendre’s que fos elusiu en la seva resposta. Si hagués assentit potser s’exposava a titulars de premsa dient “McCain convidarà Zapatero a la Casa Blanca“, etc.

    Això és comprensible. Allò que és inquietant és el comentari posterior d’un assessor de McCain en temes internacionals, Randy Sheunemann, que ha embolicat la troca dient al Washington Post que “no hi ha cap dubte que el senador McCain sabia exactament a què es referia la pregunta” i que en l’entrevista el senador “refusà comprometre’s a una trobada a la Casa Blanca amb el president Zapatero“. (En anglès: “The questioner asked several times about Senator McCain’s willingness to meet Zapatero (and id’d him in the question so there is no doubt Senator McCain knew exactly to whom the question referred). Senator McCain refused to commit to a White House meeting with President Zapatero in this interview“).

    La transcripció, en anglès, del fragment de l’entrevista a McCain, diu així:

    QUESTION: Senator, finally, let’s talk about Spain. If you’re elected president, would you be willing to invite President Jose Luiz Rodriguez Zapatero to the White House to meet with you?

    MCCAIN: I would be willing meet, uh, with those leaders who our friends [sic] and want to work with us in a cooperative fashion, and by the way, President Calderon of Mexico is fighting a very very tough fight against the drug cartels. I’m glad we are now working in cooperation with the Mexican government on the Merida plan. I intend to move forward with relations, and invite as many of them as I can, those leaders, to the White House.

    QUESTION: Would that invitation be extended to the Zapatero government, to the president itself?

    MCCAIN: I don’t, you know, honestly I have to look at relations and the situations and the priorities, but I can assure you I will establish closer relations with our friends and I will stand up to those who want to do harm to the United States of America.

    QUESTION: So you have to wait and see if he’s willing to meet with you, or you’ll be able to do it in the White House?

    MCCAIN: Well again I don’t, all I can tell you is that I have a clear record of working with leaders in the hemisphere that are friends with us, and standing up to those who are not, and that’s judged on the basis of the importance of our relationship with Latin America, and the entire region.

    QUESTION: Okay… what about you, I’m talking about the President of Spain?

    MCCAIN: What about me what?

    QUESTION: Okay… are you willing to meet with him if you are elected president?

    MCCAIN: I am willing to meet with any leader who is dedicated to the same principles and philosophy that we are for human rights, democracy and freedom, and I will stand up to those that do not.

    Per què és, doncs, inquietant l’ “aclariment” de l’assessor? Per dues raons:

    1/ perquè sembla una “excusatio non petita” davant la possiblitat que algù pensés que el senador no sabia de què es tractava i havia comès, simplement, una pífia. Tindria precedents: és sabut que un Bush en campanya mostrà el seu desconeixement sobre la situació del Pakistan ( i del nom del seu president, aleshores el general Musharraf ); desconeixement, si s’hi pensa,tremendament angoixòs, vistes les coses retrospectivament. O bé, més angoixós encara,

    2/ que l’entorn d’ assessors “neocon” de McCain tinguin una posició doctrinària i hostil contra el govern socialista espanyol, quan la pròpia administració Bush ha fet gestos evidents en els darrers anys per tal de superar la fredor en les relacions a causa de la decisió espanyola de retirar les tropes de l’Iraq.

    El juliol de l’any passat, per exemple, Condoleezza Rice digué que “hem tingut les nostres diferències… però noto que la relació és càlida” (“We’ve had our differences… [but] I feel that the relationship is warm. … I think there’s no secret that out of the Iraq war, we had a particular difference in the timing of the withdrawal. But that’s behind us now, and we need to look forward“).

    Es parla molt de la influència creixent dels fonamentalistes “neocon” en l’entorn del candidat republicà i la designaciò de Sarah Palin com a candidata a la vicepresidència no ha contribuït precisament a desmentir-ho. Fins el punt que avui, en una entrevista a Le Monde, Zbigniew Brzezinski diu que una presidència McCain significaria “una militarització de la política exterior“. Molt mal assumpte.

    Categories: General, Món | 1 Comentari »

    Un comentari per “McCain vs. Rodriguez Zapatero?”

    1. Enric Benages Diu:
      September 19th, 2008 a les 16:26

      Llegint el text de l’entrevista feta a Mc Cain, el coneixement que del tema “ZP” en té el senador, pot quedar raonablement dubtós.
      Però, a banda de la “precisió inoportuna” de l’assessor Sheunemann,si escoltem l’entrevista de Radio Caracol el fet de analitzar-ne l’entonació, la convicció que es desprén de la veu i els arguments “repetitius” queda, al meu parer, bastant clar que aquest senyor situa Espanya just al sud de Mexic.

    Comentaris

    Security Code: