Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

  • RSS
  • Atom
  • « | Inici | »

    Crisi financera: el “veredicte final”?

    Per Raimon Obiols | 17 September, 2008


    Imprimir Imprimir

    La Reserva Federal nord-americana va anunciar ahir que esmerçaria 85.000 milions de dòlars en un pla de salvament de l’ American International Group (AIG), una de les companyies d’assegurances més grans del món. És tracta, escriu el New York Times, de “la intervenció més radical en negocis privats de tota la història del banc central“. Sense aquesta decisió, AIG estava preparada per a declarar-se avui en fallida. Si el gegant de les assegurances ho hagués fet, “els efectes de l’impacte haurien estat increïbles“, escriu en el Times l’economista de Princeton, Uwe Reinhardt. Una fallida d’AIG hauria tingut unes conseqüències incalculables pel sistema financer internacional, perquè de cop molts inversors de tot el món haurien d’haver tingut de fer front a depreciacions d’actius que creien totalment protegits per les garanties de l’assegurador. Amb 74 milions de clients arreu del el món i una cartera d’actius de més d’un bilió de dòlars, la fallida d’AIG hauria generat una espiral negativa d’efectes catastròfics.

    L’esfondrament de les accions d’AIG, salvada pels pèls per la intervenció de la FED, no fa sinó acréixer el temor d’un risc sistèmic major. Aquesta situació representa, diu Barack Obama, el “veredicte final” que condemna la política econòmica de Bush i la seva passivitat quan el sistema entrava en col·lapse. Mentre que, en paraules del portaveu del candidat demòcrata, “John McCain diu que els fonaments de la nostra economia són forts“, i minimitza l’abast de la crisi i els efectes socials que pateix la majoria. Mc Cain ha respost a aquestes crítiques amb un llenguatge populista, dient que la gent se sent “traïda per un casino a Wall Street, fet de cobdícia, corrupció i excessos de tota mena“. Intenta rectificar així els plantejaments favorables a una desregulació encara major que havia fet en la campanya (denunciant”la regulació governamental excessiva i innecessària“).

    La qüestió durant els propers temps serà>> comprovar si la presa de control d’AIG representa o no una darrera etapa (el “veredicte final“, com diu Obama). O bé si el procés que començà en els primers mesos del 2007 amb la crisi de les subprime (i que fins ara ha anat reproduint-se i ampliant-se amb grans sotragades) segueix el seu curs. És a dir: si el “veredicte final” serà, al cap i a la fi, encara pitjor que la situació actual. Millor que no, però ningú no pot assegurar-ho, tal com vénen les coses.

    Categories: General, Món | Sense Comentaris »

    Comentaris

    Security Code: