« Congrés de la CES: “Nous goril·les a l’habitació” | Inici | Petits miracles del capitalisme »
Prodi i Balkenende, a Estrasburg
Per Raimon Obiols | 23 May, 2007

Prodi va venir ahir a Estrasburg. El president del Consell italià va dir en el Parlament europeu que el seu govern treballa per un “compromís elevat” que salvi el màxim del projecte de Tractat constitucional. Per contra, va dir, “si el compromís no ens convenç, no l’acceptarem“. Això significaria, va dir, que “si es produís aquesta situació, una ‘avantguarda’ de països podria mostrar-se com la millor manera de continuar pel camí d’una unió cada vegada més estreta, a condició de deixar oberta la porta als que vulguessin unir-s’hi més tard“.
Prodi es declarà convençut que un acord dels 27 Estats membres és possible, però va insistir que en cas d’impossibilitat d’avançar conjuntament caldrà plantejar-se la qüestió de “com progressar“. Arribats a aquest punt no seria acceptable que alguns Estats reticents “limitessin massa i durant massa temps les aspiracions dels altres“. “No crec“, va concloure, “que sigui imprescindible que avancem tots conjuntament i a la mateixa velocitat“.
Les qüestions essencials que el govern Prodi defensa mantenir en el nou Tractat son “el reforçament de la política exterior i de seguretat amb un ministre d’afers exteriors, una Presidència estable del consell europeu, l’extensió del vot per majoria qualificada, la superació de l’ estructura de tres pilars i la personalitat jurídica de la Unió“. Prodi s’oposà als qui contraposen una “Europa dels resultats” a les necessàries reformes institucionals. El reforçament de les institucions europees , va dir, és indispensable si es vol aconseguir una “Europa de resultats” capaç de plantar cara als reptes de la globalització, tant de cara endins (defensa del model social europeu, desenvolupament d’un veritable espai de llibertat, seguretat i justícia, etc.) com de cara enfora (canvi climàtic, energia, lluita contra el terrorisme, etc.). “Per aquesta raó” va dir, ” no estic d’acord amb els que continuen contraposant la necessitat de produïr resultats a la necessitat de reforçar les institucions. Ès justament per produir més resultats que desitjo i lluito per unes institucions més fortes i eficaces“. Insistí en el fet que, pels 18 Estats membres que ja han ratificat el Tractat, renegociar-lo a la baixa seria “un sacrifici enorme, amb un preu molt elevat a pagar“. Avui ha estat el torn del primer ministre dels Països Baixos, Jan-Peter Balkenende, que ha de manejar la situació creada pel “no” a la Constitució europea dels seus conciutadans. Com no podria ser d’altra manera, ha demanat, sobretot, la màxima prudència: “Cal seguir amb el mètode de Jean Monnet : petites passes endavant, d’abast concret”. Ha insistit en abandonar el terme “Constitució“, que segons ell va motivar el “no” holandès, perquè es un terme que “es vincula a l’Estat nacional i simbolitza la identitat nacional“.
Més enllà d’això, no ha estat massa concret. Ha demanat que s’afegissin al futur Tractat uns criteris per a eventuals futures ampliacions i s’ha pronunciat per l’ampliació del vot per majoria qualificada, però subratllant que “no es pot ignorar que la població tem l’abandó del dret de veto” en el Consell europeu.
El president del grup socialista, Martin Schulz, ha replicat el següent : “Prodi ens va dir que vol la totalitat de la Constitució. Vosté ens diu que en vol només la meitat. Esperem que es pugui arribar al 75 per cent:>> seria una constitució sense himne (la Novena simfonia ho resistirà), sense bandera, i un ministre d’Afers exteriors amb un nom diferent: no deixaria de ser un bon resultat“.
Categories: Parlament europeu, Politica europea | Sense Comentaris »