« Amb Veltroni a Nàpols | Inici | Ciberpolítica cansada? »
Irlanda: doncs és que no
Per Raimon Obiols | 13 June, 2008
Imprimir
Ja es veia venir des de fa alguns dies. En el referendum irlandès ha guanyat el “no”. Ací teniu els resultats oficials.
Carlos Campos m’envia el següent comentari: “Pues sí, salio “no”€¦ ¿Y ahora qué? Yo veo varias opciones. Una, la primera, y por vergüenza, -que no la tendrán-, sería la dimisión del Gobierno de Irlanda, después de pedir la salida la Unión. ¿No es eso lo qué han votado los irlandeses, con todo su derecho: el no al Tratado? Pues vale, entonces, Irlanda, fuera de la Unión. Otra, la segunda, la rebelión del Parlamento europeo. El Parlamento europeo debería hacerse valer. Es el único órgano de la Unión de representación popular y lo que tendría que hacer es censurar al Consejo Europeo, al Consejo de la Unión y a la Comisión por inoperantes e ineptos, reclamar para sí toda la autoridad y representación de los europeos y promover los Estados Unidos de Europa. Y los estados que no los quieran, que se marchen y dején en paz a los demás. No es tan difícil€¦ ¿verdad?”. No li manca raó, però avui no hi ha, en el PE, una majoria prou europeísta i progressista per avançar en aquest necessari rellançament europeu, cosa que planteja la prioritat de preparar ja des d’ara les pròximes eleccions europees de juny de 2009, per tal de fer-ne una gran batalla contra la dreta i contra les posicions populistes anti-europees.
Què passarà ara, després del “no” irlandès? Probablement es tirarà endavant el procés de ratificació del Tractat de Lisboa (ahir ho van fer els parlaments de Grècia, Finlàndia i Estònia) i ens trobarem, a finals d’any, que 26 estats membres (d’un total de 27) l’hauran ratificat. Aleshores caldrà treure’n una conclusió.
(També els irlandesos ho hauran de fer. Des de la seva adhesió a la UE, el 1973, s’han beneficiat de la major injecció de diners europeus per habitant. Eren el país més pobre de la UE d’aleshores, amb un PIB que era el 69 % del promig comunitari. Ara és el segon país més ric de la Unió, després de Luxemburg, amb un PIB per habitant que és el 146 % del promig comunitari).
Allò que em sembla que avui es pot descartar és una nova negociació del Tractat.
Categories: Parlament europeu, Politica europea | 4 Comentaris »
June 13th, 2008 a les 19:10
Monica Frassoni comenta així el resultat irlandès:
(http://www.monicafrassoni.it/html/detail.html?id=1156)
Cosa ci dicono gli irlandesi sull’Europa? Una buona parte di loro se ne infischia (appena il 50% è andato a votare), una maggioranza di quelli che si sono espressi per il NO lo hanno fatto per una serie di ragioni che vanno dalla totale mancanza di fiducia nei loro politici (il primo Ministro si è dovuto dimettere in aprile tra accuse di malversazione varie), alla preoccupazione di un futuro non più così brillante, e una campagna sul Trattato farcita di reali manipolazioni e disinformazione grossolana. E poi gli irlandesi sono sempre portati a credere che l’UE serve solo per dare un sacco di soldi. Adesso che i soldi sono di meno e la prospettiva irlandese è quella di diventare un contributore netto, l’interesse cala notevolmente. Meglio quindi non votare o votare NO.
June 13th, 2008 a les 19:21
La eurodiputada socialista Ana Gomes escriu en el seu bloc:
O único partido com representação parlamentar a opor-se ao Tratado foi o Sinn Fein. Mas não lutou sozinho. Foi ajudado por… John Bolton, antigo Embaixador dos EUA nas Nações Unidas e Undersecretary of State para a Não-proliferação e Segurança Internacional de Bush nos anos decisivos entre 2001 e 2005.
Em intervenções públicas na Irlanda, o neocon Bolton disse que não percebia “porque é que as pessoas deviam voluntariamente dar mais poder aos burocratas [em Bruxelas]“. Mas a passagem mais reveladora é a seguinte: “temo que [o Tratado] enfraqueça a NATO. Porque, se a União Europeia tiver as suas próprias capacidades militares… as pessoas diriam que se os europeus podem tratar da sua própria defesa, já não precisam da NATO.”
É claro que o Tratado de Lisboa não enfraquece a NATO, mas estas palavras são bem reveladoras: para gente da laia de Bolton, a NATO não serve para a verdadeira concertação transatlântica em questões de segurança – como a invasão do Iraque e o plano de instalar um sistema de defesa anti-míssil na Europa tão bem demonstraram – mas antes como baluarte contra quaisquer tentativas europeias de desenvolver os rudimentos de autonomia estratégica.
June 13th, 2008 a les 19:27
Pues sí, salio “no”… ¿Y ahora qué? Yo veo varias opciones. Una, la primera, y por vergüenza, -que no la tendrán-, sería la dimisión del Gobierno de Irlanda, después de pedir la salida la Unión. ¿No es eso lo qué han votado los irlandeses, con todo su derecho: el no al Tratado? Pues vale, entonces, Irlanda, fuera de la Unión. Otra, la segunda, la rebelión del Parlamento europeo. El Parlamento europeo debería hacerse valer. Es el único órgano de la Unión de representación popular y lo que tendría que hacer es censurar al Consejo Europeo, al Consejo de la Unión y a la Comisión por inoperantes e ineptos, reclamar para sí toda la autoridad y representación de los europeos y promover los Estados Unidos de Europa. Y los estados que no los quieran, que se marchen y dején en paz a los demás. No es tan difícil… ¿verdad?
June 17th, 2008 a les 13:28
El Parlament Europeu poc pot fer ara per ara… jo deixaria Irlanda fora del nou Tractat, ells ho han volgut en realitat.
http://artedeloposible.blogspot.com/2008/06/farewell-to-ireland.html