Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

  • RSS
  • Atom
  • « | Inici | »

    Notícies de Bolivia

    Per Raimon Obiols | 16 January, 2008


    Imprimir Imprimir

    El president bolivià, Evo Morales, i els nou “prefectos” (governadors de les regions) han pactat, a primeres hores de la matinada del dimecres, la creació d´una comissió mixta per superar la crisi política del país, especialment pel que fa a la nova constitució, als estatuts d´autonomia i a la redistribució de l´impost directe als hidrocarburs (IDH), que el govern vol destinar a la “Renta de la Dignidad” (un pla nacional de pensions), però que reclamen les regions governades per l´oposició.

    La setmana passada, amb alguns col·legues (Emilio Menéndez del Valle, Francis Wurtz) vam dinar amb el ministre d´afers exteriors de Bolivia, David Choquehuanca, que ha visitat Paris, Brussel·les i Madrid. Amb ell i amb l´ambaixador bolivià, Cristian Inchauste (un interessant interlocutor, amb qui fa uns mesos havíem tingut l´oportunitat de parlar sobre futbol, altitud i divisió internacional del treball) vam fer un repàs sobre la situació crítica que viu Bolivia. Aquestes son algunes de les coses que el canceller bolivià ens comentà:

    Hi ha dos fets bàsics en la confusa situació boliviana: el pas a una nova constitució i l´agreujament de la polarització política del país. L´oposició s´ha fet forta a les regions (quatre de les quals, d’un total de nou, s´han declarat autònomes). El 9 de desembre, els constituents aprovaren el nou texte a Oruro, però sense la presència de l´oposició. Això ha incrementat la tensió, amb morts al carrer, manifestacions confrontades, vagues i boicots. El canceller diu que la violència prové principalment d´una oposició molt radicalitzada. i va insistir en la voluntat de diàleg del govern: “nosaltres no utilitzarem la força, no respondrem a les provocacions permanents que venen dels petits grups de poder de l´oposició“. En aquest sentit ens parlà de les reunions en curs, que busquen rebaixar la tensió de la crisi política.

    David Choquehuanca va ser molt emfàtic en afirmar que amb la nova constitució el president Morales no busca instalar-se eternamente en el càrrec. El nou text admet una reelecció contínua, però només per una sola vegada (si ho he entès bé, això significaria que Morales podria disposar de dos mandats més, després de l´actual).

    M´ha semblat que l´estratègia del govern (no sé si seguida pel conjunt del MAS (Movimiento al socialismo) que li dóna suport) és distendir la situació per tal que la dreta s´acomodi gradualment a la nova etapa. El canceller deia que aquest objectiu no és fàcil però que és possible, perquè l´oposició s´ha donat compte que la radicalització ha reforçat la majoria de suport a Morales. Deia també que, malgrat la crisi política, l´economia ha crescut un 4 %, mentre que quan governà Jorge Tuto Quiroga, un líder clau del principal grup d´oposició (Podemos), no superà l´1,7 %.

    Qines són les perspectives de futur? Tots els interlocutors van coincidir en que era molt difícil fer previsions (en el meu cas, més que difícil, impossible). Per començar, no se sap si la fase de distensió actual, després de les reunions del president amb els “prefectos”, serveix simplement pequè els unis i els altres guanyin temps, o pel contrari anuncia un acord de més ample abast. Després hi ha, naturalment, la qüestió de com evoluciona la correlació de forces. Choquehuanca, i també l´ambaixador, ens deien que els suports al MAS estan augmentant (les dues enquestes més recents que conec, li donaven el 56 i el 50,6 %). Hi ha, en tercer lloc, la incògnita d´una oposició radicalitzada, amb fortes bases de suport i amb nuclis de dreta violenta (Jordi Borja va escriure un article interessant sobre les actituds que va percebre en una recent visita a Bolivia). I, finalment, hi ha la incògnita de les consultes populars que tindran lloc: quines qüestions seran eventualment sotmeses a referèndum (la constitució, una consulta de continuitat o revocació del mandat del president i els “prefectos”, una consulta sobre la superfície màxima dels latifundis?)… i quin calendari s´establirà finalment per a aquestes consultes populars.

    En tot cas, és una bona notícia que la reunió del president amb els governadors no hagi acabat malament. Tant de bo en surti un procés d’estabilitat major, que eviti una crisi violenta i permeti avançar. Cal fer tot el possible perquè l’esperança que aixecà l’elecció d’Evo Morales no es frustri.

    Categories: Amèrica Llatina, General, Món, Socialisme | Sense Comentaris »

    Comentaris

    Security Code: