El govern de Catalunya ha adoptat un paquet de 16 mesures per augmentar el control en fundacions i entitats receptores de subvencions públiques. L’objectiu és evitar fraus com el del Palau de a Música. Els tres consellers amb competències sobre les fundacions, Antoni Castells, Joan Manuel Tresserras i Montserrat Tura, han acordat aquest conjunt de mesures, que proposaran al Govern amb l’objectiu d’evitar que es tornin a produir fets similars.
Tresserras ha dit que “amb aquestes mesures es pretén augmentar la transparència en el funcionament de les entitats i facilitar-ne l’accés a la Generalitat; plantejar requisits afegits per obtenir subvencions, introduir millores en el bon govern de les fundacions, i reforçar els mecanismes de control de la Intervenció General de la Generalitat“.
Antoni Castells ha subratllat que “davant els fets delictius que s’han produït al Palau, el Govern no pot quedar insensible i tots hem d’extreure lliçons del que ha passat“.
Les mesures giren sobre quatre eixos: millorar la transparència en el funcionament de les entitats i facilitar l’accés a la informació dels òrgans e control, afegir requisits per a l’obtenció de subvencions, introduir millores en el bon govern de les fundacions i reforçar els mecanismes de control de la Intervenció General de la Generalitat.
Amb l’objectiu d’augmentar la transparència de les entitats, la Generalitat, ha explicat Castells, podrà “requerir informació al destinatari final dels fons, encara que no sigui el titular inicial de la subvenció, i els beneficiaris hauran de proporcionar més informació sobre la seva relació amb tercers“.
A més de prohibir als qui es beneficien de subvencions públiques fer donacions a partits polítics, fundacions o associacions que estiguin vinculades a aquestes formacions, entre les mesures figura també la de “limitar la quantia de les donacions, aportacions o prestacions gratuïtes que podran realitzar els beneficiaris de subvencions“.
Segons Castells, “no és lògic que una entitat que rep una subvenció concedeixi al seu torn subvencions a altres entitats“.
En aquest mateix marc, el conseller d’Economia ha argumentat que “tampoc es concediran subvencions a entitats els directius de les quals percebin retribucions que es considerin manifestament desproporcionades“.
Per introduir millores en l’àmbit del bon govern, el paquet de mesures estableix límits en l’acumulació de càrrecs executius o de gestió entre dues o més entitats perceptores de subvencions de la Generalitat, així com l’obligació de garantir que les auditories sobre els seus comptes siguin conegudes, analitzades i debatudes pels seus òrgans de govern.
En un màxim de sis mesos, s’elaborarà un protocol d’actuació dels representants de la Generalitat en les entitats on estigui representada per garantir l’aplicació de la mesures.
En l’àmbit del Protectorat de fundacions, ha apuntat Tura, es modificarà el Pla de comptabilitat de les fundacions perquè incrementin la informació que han de proporcionar al Protectorat, i les fundacions creades per una associació o una altra fundació hauran de presentar un balanç consolidat juntament amb la memòria anual.
Amb aquestes mesures, “el delicte del Palau de la Música no s’hauria produït -ha dit Castells-, però els delinqüents se salten la legalitat (falsifiquen factures, creen empreses fantasmes) i no hi ha mecanisme preventiu que eviti el delicte per bo que sigui, però quan algú se salti de nou la llei tornarem a posar noves tanques, i així és com evoluciona la humanitat“.
El conseller Castells s´ha postulat com un polític profundament preocupat,en el mateix to del President del Parlament sr.Benach.Per contra n´hi ha d´altres que no consideren urgent un canvi que traspassi poder i responsabilitat als electors,per lo que això representaria pels partits.S´imposa,un apropament de totes dues postures,sinó hi sortirem perdent tots