Portada
Joan Tapia: La difícil refundació de Convergència
La Razón ha fet la primera enquesta després del nou pacte Mas–Junqueras. No hi ha grans canvis. CiU guanyaria les eleccions amb 34 diputats però en vot popular seria superada dues dècimes per Esquerra. Així, CiU perdria 16 diputats més (el 2012 ja en va perdre 12) i ERC en guanyaria 12, fins a 33.
Aquí una de les raons del pacte per a les eleccions al setembre, ja que CiU i ERC, com ja indicava l’última enquesta d’EL PERIÓDICO, es queden en 67 escons (davant dels 68 de la majoria absoluta i els 71 que tenen ara). El més destacable és que malgrat el 9-N, que els Mas media pinten com un èxit, és que CiU segueix baixant.
Menys credibilitat
La conversió a l’independentisme és una causa ja que Artur Mas ha beneït la ideologia d’ERC. Tot i que amb menys credibilitat pels pactes passats. El desgast del poder i les retallades també compten. El president de la Generalitat en la seva primera legislatura va eliminar l’impost de successions –amb els vots del PP– mentre procedia a serioses retallades en educació i sanitat (que deia que eren inevitables i potser ho eren).
La corrupció i el tràfic d’influències també hi són. Està bé que Josep Rull digui que Convergència es refundarà al febrer en un consell nacional. Però hi falta credibilitat. És cert que altres partits també estan tocats però el cas de CDC –que durant anys va governar Catalunya amb moderació i va ajudar a la governabilitat d’Espanya– és més greu. Primer perquè el mateix Jordi Pujol ha reconegut que va mantenir ocult un patrimoni a l’estranger durant ni més ni menys que 34 anys i perquè Pujol no va ser només el fundador del partit sinó la font de tot poder.
La foto
Mas no va ser elegit en primàries com els criticats socialistes Miquel Iceta o Pedro Sánchez sinó designat digitalment per Pujol. I encara al juliol, fins uns dies abans de la confessió del pater familias, Oriol Pujol Ferrusola seguia sent –malgrat estar imputat en el cas ITV – el secretari general de CDC, malgrat que havia delegat funcions entre Rull i Lluís Corominas. Aquí tenim la foto –gens llunyana– d’Oriol Pujol anant a declarar als jutjats flanquejat per la cúpula del partit, amb Rull, Corominas i Turull en primer pla.
¿Tindrà credibilitat la refundació si al capdavant del partit continuen els elegits a dit per Pujol i el seu successor? És cert que avui Convergència no pot prescindir de Mas –el seu principal capital– ni segurament de Rull però…
Dimarts que ve dia 27 hauran de declarar el matrimoni Pujol i quatre fills en un jutjat de Barcelona per l’assumpte de l’herència. I ahir es va saber que Marta Pujol (una de la filles citada per dimarts) cobra des del 1996 de l’ajuntament de Sant Vicenç de Montalt (ara 2.264 euros al mes per nou hores setmanals) per un treball municipal al qual va accedir sense el corresponent concurs previ. Una gota més.
Sí, Mariano Rajoy carrega la Gürtel a sobre i el PSOE, els ERO d’Andalusia. Però ni Rajoy ni Manuel Chaves s’han confessat culpables ni cap dels seus fills fa espectaculars negocis ni ha estat secretari general del PP o del PSOE.
Surrealisme
Tampoc no és acceptable que Mas hagi evitat –gràcies als vots de CiU i als de Junqueras – ser citat en la comissió Pujol que sí que ha convocat en canvi Aznar i Felipe González. I així mateix és surrealista que divendres passat li digués a Jordi Basté , amb gran desimboltura, que no anava a la comissió perquè no l’havien cridat. Mas és un polític seriós però no anar a la comissió Pujol
–o declarar al Parlament l’estiu del 2013 que en el cas Palau el responsable seria, en qualsevol cas, el tresorer de CDC perquè tenia plens poders– no ho és. Té tot un aire de república centreamericana sota el comandament d’un padrí.
Article publicat a El Periódico